Maja Lamovšek

univ. dipl. umetnosti, sodobnega plesa in plesne pedagogike, biopsihologinja

Maja je začela s plesom v otroških letih na Plesni Izbi in Centru plesa Maribor. Po srednji šoli je študirala biopsihologijo in se izobraževala na SEAD-u isto leto. Po tem je diplomirala iz sodobnega plesa, plesne pedagogike in performansa na Akademiji za sodobni ples, glasbo in dramo v Linzu-IDA Institute of Dance Arts. Bila je članica Tovarishia Dance Company, kasneje zaposlena kot plesalka v Landesteatru Linz. Sodelovala je s slavnimi koreografi iz Hofesh Schehterja, kot je Jarek Cemerek, pod katerim je bila izbrana za sodobni company šole IDA-Institute in zadnje leto šolanja plesala v njegovih koreografijah. Drugi znani koreografi, s katerimi je sodelovala v tujini so Evangelos Poulinas, Christina Mertzani, Bruno Genty, Regina Van Berkel. Leta 2018 je bila tudi na ACTS-plesni šoli sodobnega plesa v Parizu, kjer se je izpopolnjevala v limon tehniki in floorworku. V Sloveniji je sodelovala v projektih z Gregorjem Luštkom, Katarino Barbaro Kavčič, Tino Valentan… Nekaj let je bila rezidenčna umetnica in koreografinja festivalov Nagib in gostovala s svojimi predstavami na Platformi sodobnega plesa. Zadnja predstava je bila Vstop v sodelovanju s PTL-jem v koreografiji Tine Dobaj in Sinje Ožbolt na festivalu Ukrep, zadnja avtorska predstava pa Loop the loop v produkciji Centra plesa. Je ena izmed koreografinj in pedagoginj ŠIK-kolektiva, poučuje na Plesni Izbi, Centru plesa in gostujočih workshopih po Sloveniji in tujini.