Dogodek ob svetovnem dnevu poezije

Moja prva pesniška zbirka in Zemljepesništvo

Dramska upodobitev pesmi skozi gib in domišljijo
ali »Moja prva pesniška zbirka«

Gledališka otroška skupina je v mesecu marcu tri tedne ustvarjala malce drugače. In sicer so skozi kreativno pisanje, pod mentorstvom, pesnice, fotografinje in prevajalke, Nine Medved,  ustvarili knjižico: Moja prva pesniška zbirka. Vsak udeleženec je na prvi delavnici prejel svojo, še ne popisano pesniško zbirko, ki jo je skozi naša srečanja dopolnjeval z različnimi stili pesniškega izražanja. Pesmi, ki so jih ustvarili s pomočjo Nininega spodbujanja, so pod vodstvom Tine Rataj tudi gibalno in dramsko upodobili ter predstavili ob svetovnem dnevu poezije, ki ga na dan 21. marca, pripravlja UNESCO.

Knjižice, v katere so otroci pisali, risali in lepili svoje pesmi, sta skupaj zasnovali Nina Medved in naša oblikovalka, Tina Pušauer, kasneje pa smo jih še ročno sešili s pomočjo predsednice društva, Tine Rataj in prostovoljke, Katje Škufca.

K sodelovanju smo povabili tudi Majo Pegan iz Centra grafičnih umetnosti, ki je prijazno pomagala pri sami zasnovi vabil v obliki plakatov, ki so jih ročno natisnili v CGU, pod ustvarjalnimi rokami mojstra, Tikija.

Otroci in starši, ki so si prišli ogledati predstavitev Mojih prvih pesniških zbirk, katere so otroci ob koncu dobili v trajno last, so bili nad delavnicami kreativnega pisanja zelo zadovoljni, predvsem pa presenečeni, da zmorejo v sebi najti tudi pesniški navdih. Tega jim je seveda pomagala izvleči na plano, odlična Nina.

Za ogled galerije kliknite na fotografijo. Po galeriji se lahko pomikate s puščicami oziroma tipkami levo/desno.

Za ogled galerije kliknite na fotografijo. Po galeriji se lahko pomikate s puščicami oziroma tipkami levo/desno.

V večernih urah pa smo se pomaknili k poeziji še na en način. Z mladimi in perspektivnimi pesnicami, Nino Medved, Tonjo Jelen, Dominiko Portič, Nino Ditmajer in Heleno Zemljič, smo se podali s poezijo okoli sveta. Med samimi pripravami na večer poezije, se je Nini Medved porodil naslov večernega dogodka in sicer ZEMLJEPESNIŠTVO.

Kaj točno se skriva za terminom Zemljepesništvo, je definirala Helena Zemljič:

Zemljepesništvo –a s

  • Vrsta potovanja s kazalcem po poeziji sveta: zemljepesništvo kot način hoje; rezervirajte karte še danes!; pisati in se igrati zemljepesništvo; zemljepesništvo je zadnja novotarija na območju miselnega eksperimenta
  • Biti na vseh mestih hkrati s pomočjo besed: teleportirale so se z zemljepesništvom; avto je dobil konkurenco v obliki zemljepesništva; zemljepesništvo kot najcenejša varianta javnega prevoza (beri: zastonj)
  • Stanje duha, ko oseba gleda skozi svoje oči in vidi tuje: zemljepesništvo premika meje in meje premikajo zemljepesništvo; nič več in nič manj kot večer zemljepesništva

Tonja Jelen je odprla zastor pesniškega večera z uvodnimi besedami:

Poezija je kot univerzalen jezik. Na dan boja proti rasni diskriminaciji, ob dnevu gozdov in ljudmi z Downovim sindromom sovpade na to, da je poezija rano tista, ki ne pozna predsodkov. Ki v času vse večjega deljenja, postaja edina, ki lahko združuje in sprašuje po narodnosti ali kakršnem koli prepričanju. Zato smo se danes odločili, da vas popeljemo preko ostalih celin, njihovih pokrajin, glasbe in seveda poezije. Evropo, smo tokrat izpustile – zakaj – Kosovelove besede, da nam Evropa laže in prepričanje, da še premalo poznamo poezijo ostalih celin – še posebej afriške in avstralske, so torej povod, da je danes dan zemljepesništva. Pa z verzi na pot …

In smo šli… V Severno in Južno Ameriko, Avstralijo, Azijo ter barvito Afriko.

V imenu Portreta se vsem udeleženim iskreno zahvaljujemo za čudovit dogodek, hvala tudi naši prostovoljki, Lei Perko za pomoč pri organizaciji na samem dogodku!