Zakoreninjeno drevo/Rooted Tree

vizualizacijska in fotografska delavnica

A tree stands strong not by it’s fruits or branches,
but by the depth of it’s roots.

Otroci likovne skupine so dobili obisk iz Nizozemske. Obiskala jih je naša zunanja sodelavka, Margie Brands (sicer socialna pedagoginja in socialna delavka, ki se ljubiteljsko ukvarja s fotografijo, pa še čem…).

Delavnica je potekala tri zaporedne dni v mesecu maju po dve do tri ure. Otroci so skozi različne načine in tehnike spoznavali in upodabljali drevesa. Prva delavnica je bila namenjena medsebojnemu spoznavanju, vodeni vizualizaciji skozi zgodbo ter risanju domišljijskega drevesa. Drugo srečanje smo začeli v mestnem parku, kjer smo drevesa opazovali, jih prepoznavali, se jih dotikali (nekateri tudi objemali), vonjali in jih zabeležili v fotografski okvir. Otroci so pobližje spoznali tudi fotografsko kamero in zakonitosti fotografije (kompozicijo elementov, učinke svetlobe ipd.). Drugi del delavnice je bil namenjen zaključevanju risb prejšnjega dne ter plesno gibalni improvizaciji. Tretji dan smo izdelovali naša domišljijska drevesa v 3D modelu in uporabili različne predmete. Ob koncu zelo kreativnega in bogatega tridnevnega likovnega druženja smo otrokom pripravili manjše presenečenje. Vsak je v dar dobil svojo rožico, jo posadil v lonček in odnesel domov.

Otroci, ki so pred začetkom izrazili rahlo zaskrbljenost pred sporazumevanjem v angleškem jeziku, so ob koncu delavnice presenečeno ugotovili, da se, poleg uporabe jezika, lahko sporazumevamo tudi na drugačen način. Pri tem je v ospredju veščina opazovanja in neverbalna komunikacija.

Rooted Tree je bil manjši mednarodni projekt, ki ga je društvo Portret izpeljalo v sodelovanju s Tino Rataj in sodelavko Margie Brands iz Nizozemske (Amsterdam), v katerem smo preko različnih iger ozavestili pomen naše notranje moči, osebnih vrednot in pozitivnih misli. Skozi uporabo likovne tehnike in kreativnih metod smo krepili ustvarjalnost ter domišljijo spustili na plano. Delavnica nam bo ostala v nepozabnem spominu, zato smo jo zajeli v okvir Portreta.

Galerija je spodaj…

Za ogled galerije kliknite na fotografijo. Po galeriji se lahko pomikate s puščicami oziroma tipkami levo/desno.